mobil app fejlesztés

A mobil app fejlesztés legújabb trendjei

Mire kell a mobil app fejlesztés?

Manapság a legtöbb cég digitalizálja előbb utóbb a felhasználói felületét. Webshopokat nyitnak, online ügyfélszolgálatot, interaktív platformokat hoznak létre, mert ez a felhasználói elvárás. Persze ettől nem zárják kapuikat sorozatosan az üzletek, de tény, hogy mára az eladások jelentős hányada már online történik. Az pedig egy másik megfigyelt trend, hogy a felhasználók több, mint fele már nem otthon vagy munkában a gép elől keresi fel ezeket az oldalakat, hanem táblagépről, de leginkább mobilról. A honlapok mobil optimalizálása félmegoldás, hiszen sokkal kényelmesebb és számunkra is előnyösebb, ha mobil app fejlesztés segítségével saját applikációt hozunk létre. A mobil fejlesztés gyakorlatilag minden középvállalatnál nagyobb cégnek alapigénye. Ez nem versenyelőnye, ez gyakorlatilag az alap, nem megkerülhető feladat. Mennyibe kerül hát egy mobil app fejlesztés, mi az, amivel kalkulálnunk kell?

Mobil app fejlesztés számokban

A nagyobb multinacionális vállalatoknak saját IT fejlesztő csapta van, akik a mobil app fejlesztés feladatával foglalkozhatnak. Kisebb vállalatoknak nincs ekkora kapacitásuk, hiszen egy mobil alkalmazás készítése összetett és hosszas feladat, jelentős energia befektetést igényel IT részről, amit nem minden esetben engedhet meg magának a vállalat. A mobil app fejlesztés ilyen esetekben tehát alvállalkozók asztalára kerül, akik több tényezőt is bekalkulálva bizony, megkérik a munkájuk árát. Miből tevődik össze ez a több százezertől milliókig terjedő költség?

  1. Felhasználói élmény és felület

A két folyamat olykor két külön fejlesztő keze munkája, de leginkább egy folyamat két részét jelentik. Az élmény azt az otthonosságot takarja, hogy az egyszeri felhasználó megtalálja a gombokat, nem dühöngve keresi az adott cselekvést, ne legyen váratlan és akaratlan, ha az applikáció máshova navigál, mindig tudják és értsék, mi történik. A felület megtervezése gyakorlatilag az, amikor a dizájnt rápakolják az előbb felépített „vázra”. Ez a két fázis a teljes mobil app fejlesztés költségeinek 2-10%-át adja körülbelül és 3-500.000 forint közt mozog.

  1. Fejlesztés

Ez a legköltségesebb és leghosszabb folyamat. Egy fejlesztő akár két hónapon keresztül is „bíbelődet” vele, a hazai átlagóradíj pedig olyan 6-16.000 forint. Egy tízezres órabérrel kalkulálva máris több milliós tételről beszélünk.

  1. Üzemeltetés

Az első pár hónapban az eddigiekhez képest kifejezetten minimális költséget jelent a már piacra dobott app szinten tartása. Később havi néhény napot érdemes rászánni, hogy a felhasználói igényeknek eleget tegyünk és a visszatérők is lássák, hogy nem egy „befagyasztott” projektről van szó, hanem a trendekkel lépést tartó alkalmazásról van szó. A korábbi órabérrel számolva tehát havi 30-40.000 forintos fenntartási költségről beszélünk, bár vannak olyan ügynökségek, akik ingyenes üzemeltetést biztosítanak a saját maguk által fejlesztett appokhoz.

Ingyenes mobil app fejlesztés

Összességében tehát az, hogy mennyibe kerül egy mobil alkalmazás, nagyban függ attól, mennyire összetett maga az alkalmazás, hány funkcióval bír, mennyi egyedi tartalmat kívánunk létrehozni, hány API integrációval futtatjuk. Legszerényebb igényekkel is egy mobil app fejlesztés meghaladja a hétszázezer forintos összköltséget. Ez pedig egy olyan teher, amit kisvállalkozások, pláne szabadúszók üzleti vállalkozásai nem engedhetnek meg.

Erre egyik megoldás, hogy az ember mobil applikációs tanfolyam után néz, és több kevesebb sikerrel maga végzi el a szükséges mobil app fejlesztés feladatait. Viszont amint láttuk ez egy elég hosszadalmas feladat, még szakmabelieknek is több hónapos munka. Mikor nem ez a tevékenység a fő profilunk, értelemszerűen nem teljes időnkben végezzük ugyanezt, ráadásul jóval kevesebb rutinnal. Háromszor annyi időt rászámolva viszont túl lassú lenne a mobil app fejlesztés, gyakorlatilag majdnem egy évünkbe tellene.

Ezeknek az igényeknek és kihívásoknak megoldást szolgálva jöttek létre olyan fejlesztések, amik gyakorlatilag egy mobil app fejlesztés minden lépésén végigvezetik a felhasználót és aztán azt elérhetővé is teszik. Az ötlet kifejezetten jól működik, hiszen egy egy kisvállalkozás igen hasonló, jól sematizálható igényeket támaszt, az egyiknél pizzát rendelhetünk házhoz, a másiknál gyrost és tacot, iOs és android app fejlesztés szempontjából ugyanarra van szükség. A dizájn elemek szabadon cserélhetők, előre megtervezett sémákból választhatunk. Emellett ingyenes és sokkalta gyorsabb az „önkiszolgáló” mobil app fejlesztés, az alkalmazás maga pár nap alatt elkészíthető, annak piacra dobása vehet pár további hetet igénybe.

Mobil app fejlesztés kicsiknek és nagyoknak

Ezek az ingyenes megoldások igen nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen rengeteg kisvállalkozás, aki eddig nem tudta megoldani a mobil app fejlesztés költségeit, most kapva kap az alkalmon. Természetesen vannak hátulütői ennek a megoldásnak. Az üzemeltetés például kapásból hiányzik, így egy idő után elavulttá válik majd a saját magunk készítette alkalmazás. Nagyobb cégeknek pedig túl egy kaptafa lehet egy ilyen mobil app fejlesztés végeredménye, amibe nem tudják az arculatukat, egyediségüket kellően kibontakoztatni. Nagyobb cégeknek éppen ezért változatlanul inkább egy fejlesztői csapat megbízása az, ami megfelelő eredményt tud nyújtani. A fejlesztők pedig örömmel vetik magukat a nagyobb, kreativitásukat kibontakoztatható projektekbe, miközben fenntartják az önkiszolgáló app készítő honlapokat. Mindenki nyer.