Bemutatkozás

Pálinka: Magyarország nemzeti itala

 

A szabályozás szerint csak az a szeszesital (gyümölcspárlat) viselheti a pálinka nevet, melyet 100%-ban Magyarországon gyümölcsbõl készítettek. Hazánk klimatikus viszonyai kedveznek a gyümölcstermesztésnek, ezért a Magyarországon készült pálinkák rendkívül zamatosak, így azokat nem lehet összetéveszteni a világon más részein készített gyümölcspárlatokkal. A magyar pálinka hungarikum.

Mivel a pálinkát már évszázadok óta fõzik és fogyasztják hazánkban, azt nagyon sokféle néven nevezték és nevezik ma is. Ezek közül néhány népi elnevezés: papramorgó, kerítésszaggató, fütyülõs, szilvórium.

A pálinka különleges ital, mindenkinek mást jelent.

A földmûvesek hagyományosan a reggeli után fogyasztották, az ínyencek aperitifként, vagy emésztést segítõként isszák.

Nyelvészeknek a pálinka szó annak eredetét juttatja eszükbe, mely a szláv pálit szóból ered, és párolni a jelentése.

Az Európai Uniónak egyfajta gyümölcspárlat, melyet kizárólag magyar gyümölcsökbõl Magyarországon készítenek, és tilos cukrot, vagy aromaanyagot hozzáadni.

A mûértõnek egy különleges italcsalád, amely magában foglalja a tisztaságot, és megszámlálhatatlanul sok gyümölcs ízét.

A gyártóknak szerelem.

pálinka