Gázkazán és rendszer

Egy gázkazán működése komplex, vagyis összetett folyamat, mely alapvetően egyszerű részfolyamatokra tagolódik. A gázkazán működését teljességében annak rendszerben való működése alapján érthetjük meg igazán. Ahogyan a gázkazán rendszerszinten szemlélve is részegységekre tagolódik, úgy áll össze alkotóiból maga a gázkazán berendezés is. Ez nem bonyolult, egy sor önmagában véve logikus működési elem, vagy részegység egymásra épülő, illetve egymáshoz kapcsolódó rendszere.

A gázkazán nem hozza a formáját?

A gázkazán működésének kimaradására, esetleges hibájára több dologból lehet következtetni. Ezek egyik része egyértelműen hallható, illetve látható is. Ha az említett égéstere nyitott, vagyis a környezeti levegőmennyiségből vonja el a felhasznált gázok elégetéséhez szükséges levegőt és néha kicsap a láng, vagy az indokoltnál lényegesen erősebben kormozódik a betekintőnyílás környéke, akkor nyilván valami nem stimmel. Ugyanilyen rendellenesnek számító jelenség, ha folyamatosan elalszik a láng és a gázkazán állandóan ki-bekapcsol. Hasonló, a gázkazán optimális üzemétől eltérő és markánsan észlelhető jelenség a fűteni kívánt terekben tartózkodók komfortját érintő, a megkívánt hőérzetüktől való jelentős eltérések. Vagyis, ha a megfelelőnek vélt beállítások dacára a helyiségekben tartózkodókról dől a víz, vagy éppenséggel vacognak és dideregnek, az logikusan a gázkazán üzemével hozható kapcsolatba. Forrás: https://www.ventil.hu/kondenzacios-gazkazan

A gázkazán, vagy a radiátor a ludas?

A fentebb említett, a  ventil.hu – gázkazán optimális működésétől eltérő jelenségek sora természetesen még nem merült ki a részletezett példákban. Van, amikor a gázkazán, vagy az azt magában foglaló fűtésrendszer működési hibájára nem közvetlenül a gázkazán hallható és látható viselkedéséből következtethetünk, hanem mondjuk a rendszerbe kötött radiátor fűtőtestek jelzéseiből, viselkedéséből. Ha a falra szerelt radiátor a gázkazán látszólag megfelelő működése mellett is hűvös, vagy lényegesen alacsonyabb hőmérsékletű, mint elvileg ugyanolyan meleg vizet felvevő radiátor társai, akkor a helyzet már kissé bonyolultabb. Vajon miért nem ad meleget az érintett fűtéskörön a kiszemelt radiátor, ha egyszer a többi rendesen tolja a meleget? Itt nem feltétlenül csak a radiátor lehet a ludas, de nem is csak a hőforrás gyökereként működő gázkazán. Lehetséges, hogy nem keletkezik elegendő nyomás a radiátor egységeket összekötő vezetékekben a gázkazán által folytatott égetési folyamat eredményeként és egyszerűen nem képződik elegendő nyomás a rendszerben, hogy az adott radiátor elemhez elérve is számottevő hő képződhessen. Ezt a fűtésrendszerbe iktatott szivattyú elégtelen működése is okozhatja, nem kell mindjárt vasas szemétdombra küldeni az egyik leghűségesebb gázkazán egységünket, de még az említett radiátor testet sem. Forrás: http://www.radiator-arak.hu/kategoriak/radiator-radiatorok

Egy jó gázkazán sokáig kitart

Mint az eddigiekből kitűnik, egy gázkazán problémamentes üzeme nem kizárólag a gázkazán működésén múlik. A fűtéslánc természetesen több tagból áll és ezeknek a részegységeknek az összehangolt, harmonikus működésének eredménye lesz majd, hogy a lakóterünk minden egyes helyiségében az ott általunk megkívánt hőmérséklet legyen. Ez feltételezi, hogy a vásárolt, vagy éppen az előző tulajdonostól örökölt fűtésrendszerünk egésze és annak minden eleme tudatos és körültekintő épületgépészeti tervezés eredménye, ideértve természetesen a gázkazán, a csővezetékek, a csőszerelvények, a radiátor testek, a termosztátok és minden egyéb, szükséges tartozék ésszerű és indokolt kiválasztását.

Gázkazán csere

Ha megvizsgáltattuk a kazánt és a szerelő márpedig azt mondja, hogy mese nincs, itt a készüléket kell kicserélni, akkor kicsit nehéz fába vágjuk a fejszénket. Ugyanis legtöbbünkre egyáltalán nem jellemző, hogy olyan nagy gyakorlata lenne gázkazán vásárlás terén. Itt pedig szigorú műszaki feltételek közt is el kell lavíroznunk. Így tehát érdemes szakemberhez fordulni, ha már eleve kihívtuk. Amiket át kell gondolnunk: mekkora teljesítményre van szükségünk? Hányan használjuk mondjuk zuhanyzáshoz a kazán termelte meleg vizet és milyen további funkciókat lát még el a készülék? Mekkora maga az otthonunk, mekkora légteret kell befűtsünk? Mindehhez hány radiátor van?

Ha nem egy meglévő rendszer megújítása miatt akarunk gázkazánt venni, hanem teljesen nulláról építjük fel a rendszert, akkor egyeztethetünk az építésszel, aki eleve számításba veszi a fent felsoroltakat. Ő számokra lefordítva meg tudja határozni a hőkapacitást és a szükséges teljesítményt. Ellenben érdemes szerelővel is tanácskozni, mert ők meg azt tudják nagyon jól, melyik készülék, hogyan szervízelhető és mik az általános tapasztalatok. Hosszútávon ezt ismkifizetődő lehet figyelembe veni. A váráslást magát már megejthetjük üzletben is, vagy ha teljesen pontosan tisztában vagyunk a szükséges paraméterekkel, összehasonlíthatjuk a termékeket online is. A webshopból való rendelésnél ugyanúgy ügyeljünk a garanciális felttelekre és a házhozszállítás paramétereiről.